Overige godheden

(die hier niet vereerd werden)

Zoals in iedere wetenschap ontstaan ook hier misverstanden en mythen die later ontkracht kunnen worden. Sommige goden blijken na een tijd helemaal niet in de Lage Landen vereerd te zijn.

Gontia

De votiefsteen waarop de naam van Gontia genoemd wordt, werd gevonden in het Duitse Günzburg, bijna 700 km van de Belgische grens. Volgens de Wikipedia-pagina van deze godin is er “een verbinding is gemaakt [tussen Gontia en] de Belgische stad Gent.”[1] De bron die vermeld wordt voor dit statement maakt deze connectie echter helemaal niet, maar leidt de naam van de stad terug naar het Keltische condate, ‘samenvloeien.’ Bij de stad vloeien immers de Schelde en de Leie samen.[2] Gontia was waarschijnlijker de godin van de rivier de Günz en/of de stad Günzburg, en dus geen godin van eigen bodem.

Hercoules Macusanus / Hercouleus Alabuandus / Baldruus / Lobbonus / Vabusoa / Borvoboendoa / Cobba

Dit zijn zeven namen die door C. W. Vollgraff werden ontcijferd op de stenen tabletten die in 1929 gevonden werd in Utrecht. De inscripties waren vernield met krullerige krassen en extra letters, waardoor de boodschap praktisch onleesbaar is. Een recent onderzoek heeft de oorspronkelijke letters echter zichtbaar gemaakt met moderne technieken, en in de nieuwe transcriptie zijn deze godennamen niet meer terug te vinden.[3] Met uitzondering van Hercules Magusanus hebben deze goden waarschijnlijk dus nooit bestaan.

Tamfana

Deze godin heeft een eigen pagina, waarop wordt uitgelegd dat zij, in weerwil van de populaire theorie, niet op de Tankenberg in Twente vereerd werd.


[1] “Gontia (deity),” Wikipedia, bezocht op 2 september 2020, https://en.wikipedia.org/wiki/Gontia_(deity)
[2] Adrian Room, “Gent,” in: Placenames of the World: origins and meanings of the names for 6,600 countries, cities, territories, natural features, and historic sites https://archive.org/details/placenamesofworl02edroom/page/144/mode/2up
[3] Frank Moed, Exit Albiobola: Onderzoek naar een inscriptie gevonden te Utrecht (1929) (2013). https://www.academia.edu/25152712/Exit_Albiobola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: