Site pictogram Goden van eigen bodem

Hedendaags heidendom

Heidendom is niet alleen iets uit het verre verleden. Talloze moderne heidenen overal ter wereld hebben de oude tradities en goden opnieuw leven ingeblazen. Ook het heidense erfgoed van de Lage Landen herleeft. Op deze pagina vind je een selectie van bands, events en andere initiatieven die de goden van eigen bodem en meer een nieuw leven geven. Kijk ook op de pagina met boekrecensies voor boeken.

Weet je nog iets wat hier beschreven zou kunnen worden? Laat het me hier weten!


Heidevolk

Als er iets is dat de heidense geschiedenis van Nederland doet herleven, is dat wel de band Heidevolk. In zes albums tot nu toe bezingen ze de mensen, goden en vele andere aspecten van het (voornamelijk) Germaanse erfgoed. Van Nehalennia en Donar tot de Veluwe, de Bataafse Opstand en mythische wezens: de folkmetalband heeft voor alles een lied. De quote op de hoofdpagina van deze website is afkomstig uit hun lied De Hallen van mijn Vaderen. Bekijk de website en beluister ze op Spotify of YouTube.


Baldrs Draumar

Ook de Friese band Baldrs Draumar richt zich in haar nummers op heidense geschiedenis, in het bijzonder die van Friesland. Koning Redbad, goden als Thuner (Donar) en natuurlijk de zeevaart: talloze aspecten van de Friese geschiedenis en het Germaans heidendom worden bezongen. In het Fries, vanzelfsprekend. De stijl varieert van nummer tot nummer, maar behoudt de vibe van het Friese erfgoed. Bekijk hun website en beluister ze op Spotify of YouTube.


Evenementen

Op verschillende plaatsen in de Lage Landen worden historisch geïnspireerde jaarfeesten gevierd. Een groot deel hiervan vindt plaats op gereconstrueerde historische plaatsen.

Op het Middeleeuws erf de Bergkamp in Schothorst organiseren ze naast Vikingweekends en Sibbezondagen ook een Meifeest, Zomerzonnewende, Oogstfeest en Joelviering.

De IJzertijdboerderij in Dongen organiseert onder andere een Midzomerviering.

De vroegmiddeleeuwse boerderij Erve Eme in Zutphen organiseert onder andere een Midwinterviering.

Deze lijst is verre van compleet. Aanvullingen zijn meer dan welkom.

Op het Middeleeuws Erf de Bergkamp

Websites

Goden van Eigen Bodem is niet de enige website over het heidense verleden van de Lage Landen. Hieronder een aantal websites die, ieder met hun eigen benadering, de voorchristelijke geschiedenis van de Lage Landen en de wijdere omgeving doen herleven.

Deze websites en hun inhoud staan los van Goden van Eigen Bodem.


Overige media

Ook andere mediavormen brengen het heidense verleden van de Lage Landen opnieuw tot leven.

Deze lijst is verre van compleet. Aanvullingen zijn meer dan welkom.

Mobiele versie afsluiten